Hipocras  Er zijn 2 producten

Wat men hierover vertelt...

De eerste recepten van kruidenwijn verschenen aan het eind van de dertiende eeuw (recepten claré/clairet en rode peper in de Tractatus de Modo) of begin van de veertiende eeuw (recept met rode peper van het Régiment de Sanitat d'Arnaud de Villeneuve). Recepten met rode peper zij meestal afkomstig uit Catalaanse of Oc...

Wat men hierover vertelt...

De eerste recepten van kruidenwijn verschenen aan het eind van de dertiende eeuw (recepten claré/clairet en rode peper in de Tractatus de Modo) of begin van de veertiende eeuw (recept met rode peper van het Régiment de Sanitat d'Arnaud de Villeneuve). Recepten met rode peper zij meestal afkomstig uit Catalaanse of Occitaanse landen. Vanaf 1390 werden de recepten met peper Ipocras of Ypocras genoemd, waarschijnlijk ter ere van Hippocrates. Het woord nam bovendien de Spaanse spelling over. Vanaf de zestiende eeuw wordt het woord in het Frans meestal als "Hypocras" gespeld.

In die tijd was het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om de geproduceerde wijn lage tijd te bewaren... hij werd al snel zuur. Nadat de wijn enkele maanden bewaard werd en om er een betere smaak aan te geven, voegde sommige mensen er honing en diverse kruiden aan toe. Er bestaan net zoveel recepten als dat er huishoudens zijn, want iedereen bereidde de hipocras op zijn eigen manier. Onder andere kaneel, honing en gember werden vaak gebruikt... De hogere sociale klassen waren trouwens ook dol op deze drank.  Zij beschikten bovendien over meer middelen, ze hadden de mogelijkheid om kruiden uit verre landen toe te voegen. Daarnaast vervingen zij de honing door suiker, dat in die periode als een medicijn werd beschouwd.

Een van de verhalen die verteld wordt om de naam van dit drankje uitleggen, gaat als volgt: een kruidenier uit het Zuiden van Frankrijk zou het idee gehad hebben om de honing door suiker te vervangen, dat op dat moment als medicijn beschouwd werd, en zou daarna de krachten van de kruiden gebruikt hebben om de drank aan de man te brengen: gember als afrodisiacum, antibacteriële kaneel, kardemom voor de spijsvertering en seksuele stimulans en kruidnagel voor zijn antiseptische en geneeskrachtige werking. Hij ‘leende’ de naam van de bekende arts Hippocrates en verkocht dit drankje als DE magische drank die alle kwaaltjes geneest!

Wat La Chaudasse ervan denkt

Het basisrecept heb ik gekregen van een vriend... Na verloop van tijd heb ik het aan mijn eigen idee aangepast en de doseringen gewijzigd. Mijn hipocras is zonder twijfel een drankje dat het bloed en de zintuigen prikkelt! Het drankje kan koud als aperitief of warm (de rode) na een maaltijd gedronken worden, daarnaast pas het ook perfect bij desserts of kan het gebruikt worden in kleine gerechten... raadpleeg onze recepten!

Meer
Toont 1 - 2 van de 2 items
Toont 1 - 2 van de 2 items